fredag 27 januari 2023

Den tredje Jesus

 


Den åttonde boken som jag har läst ut i år är "Den tredje Jesus" (2009) av Deepak Chopra. Författaren är en känd person inom nyandlighet och alternativmedicin och har skrivit ett femtiotal böcker varav många sålt bra. I denna bok har Chopra, som själv vuxit upp i hinduisk miljö, tagit sig an några viktiga aspekter på Jesus. 

Chopra skildrar tre sidor av Jesus med tonvikt på just den tredje sidan. Han nämner den rent historiske Jesus, vilken han (liksom jag själv) är övertygad om att ha funnits. Denna historiska person var en rabbi eller religiös ledare som verkade under några år och drog till sig ett antal anhängare från underklassen. Vi vet dock inte mycket om honom. Den andre Jesus är den som kyrkan har skapat och som skiljer sig markant från den Jesus som man finner i originalkällorna. Detta har dock accepterats trots att envar har tillgång till just dessa texter. 

I större delen av boken diskuterar Chopra dock Jesus som han möter oss i evangelierna och citerar utöver dessa även flera av de gnostiska evangelierna (texter som inte kom med i bibeln) och framför allt då det så kallade Thomasevangeliet som enbart består av ett antal citat från Jesus, nedskrivna ungefär samtidigt som evangelierna. 

Den Jesus som vi alltså möter i evangelierna är en väldigt komplex gestalt och Chopra nämner exempelvis hur bibelns Jesus inte alls överensstämmer med exempelvis den Jesus som USA:s kristna höger lyfter fram. Jesus var emot familjen och sa inte ett ord om homosexualitet och abort men betonade däremot tron och en personlig väg till frälsning. 

I en utvikning, baserad på det Jesus säger i bibeln, föreslår Chopra även flera metoder för "andlig utveckling" vilket väl är ganska likt många andra självhjälpsböcker men dock innehåller en del som säkert är synnerligen nyttigt för religiösa människor men även ganska nyttigt för oss som inte är så religiösa då det även handlar om att utvecklas och bli en, om inte god så åtminstone hygglig människa. 

Chopra framstår överlag som en vidsynt person med stor kunskap om världens olika religioner och likheter och skillnader dem emellan. En bok som med fördel bör kunna läsas även av den som inte är oerhört intresserad av religiösa eller andliga spörsmål. 


Och så... dagens Proust! 



Ovan: Operahuset i Bayreuth, dit Odette åkte med de Forcheville


På sidan 347 - 363 i första delen, "Swanns värld" skildras de olika turerna mellan Swann och Odette. Swann plågas av svartsjuka medan Odette trots att han inte vill bli sedd med henne. Swann retar sig på att Odette åker till Bayreuth utan honom. Slutligen ber han berättarens gammelmorbror Adolphe om råd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar